Școala Parohială "Sf. Stelian- ocrotitorul copiilor"

luni, 3 decembrie 2012

Oamenii sunt raspunzatori de armonia sau dizarmonia din jurul lor

     Omul ar trebui să știe că armonia și dizarmonia din lum este creația sa, că omul este pricina stării mediului înconjurător, că el influențează cu starea sa bună sau rea și viața animală și cea vegetală. Este atât de simplu să privim în noi înșine să vedem cum ne desfășurăm noi viața, cum ne comportăm cu apropiații noștri cât și cu vrăjmașii noștri, apoi să privim în jurul nostru să vedem ce fac și ceilalți și astfel vom înțelege că tot ceea ce ne înconjoară este oglinda sufletelor noastre. Sfântul Teofan zăvorâtul vrea să ne arate de ce Dumnezeu uneori recurge la anumite sentințe mai drastice față de cei ce nu doresc să se îndrepte făcându-se astfel prin purtarea lor pricina răului din jurul lor. Din dragoste și dintr-un scop pedagogic Dumnezeu recurge și la măsuri mai drastice astfel încât să nu fie binele înăbușit de tot.
    Pilat a amestecat sângele unor  galileeni cu jertfele lor. Domnul a zis: „Dacă nu vă veți pocăi, toți veți pieri la fel”; s-a surpat turnul din Siloam și a ucis 18 oameni.
Domnul iarăși a zis: „Dacă  nu vă veți pocăi, toți veți pieri la fel”.
Prin asta lasă să se înțeleagă că atunci când pe alții îi ajunge o astfel de nenorocire, trebuie să ne gândim din ce pricină și cu ce țel s-a întâmplat aceasta și să ne întoarcem cât mai repede asupra sufletului nostru, cercetând dacă nu cumva îl apasă oarecare păcate vrednice de a fi pedepsite vremelnic spre înțelepțirea altora și să ne sârguim a le ștrege prin pocăință.
    Pocăința curăță păcatul și îndepărtează pricina care atrage nenorocirea. Atâta vreme cât omul se află în păcat, securea stă la rădăcina pomului, vieții lui, gata să-l taie; însă nu-l taie, fiindcă Dumnezeu așteaptă pocăința ta. Pocăiește-te și securea va fi îndepărtată, iar viața ta va merge spre sfârșitul ei  după fireasca rânduială; dacă nu te vei pocăi, așteaptă-te să fii tăiat. Cine știe dacă o să mai apuci anul viitor. Pilda smochinului neroditor ne arată că Mântuitorul roagă dreptatea lui Dumnezeu să-l cruțe pe fiecare păcătos, în nădejdea că acesta se va pocăi și va aduce roade bune. Se întâmplă însă ca dreptatea dumnezeiască să nu se mai lase înduplecată de mijlociri și cu greu să se mai învoiească a lăsa pe păcătos un an întreg între cei vii. Dar tu, păcătosule, știi oare dacă vei mai trăi, nu un an, ci o lună, o zi, clipa ce vine?


Sfântul Teofan Zăvorâtul - Colecția Părinți Ruși
Tâlcuiri din Sfânta Scriptură pentru fiecare zi din an
(II TES 2, 13; 3, 5; Lc. 13, 1-9)
Editura Sophia Bucuresti 1999

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu