Școala Parohială "Sf. Stelian- ocrotitorul copiilor"

NEPSIS TOLEDO  
CINE SUNTEM?


Nepsis (cuvânt din limba greacă-"trezvie") este numele generic al diferitelor asociații sau grupări ale tinerilor ortodocși din Mitropolia Ortodoxa Româna a Europei Occidentale si Meridionale (MOREOM). Ca miscare a tinerilor ortodocși, aflată sub îndrumarea sinodul mitropolitan al MOREOM, Nepsis este unul singur.
Totuși, pentru motive practice și administrative, Nepsis se constituie într-o "frăție" sau "fraternitate" a asociatiilor Nepsis, mai întâi din cele trei eparhii ale MOREOM (Arhiepiscopia Europei Occidentale, Episcopia Italiei si Episcopia Spaniei si Portugaliei), si apoi local, în fiecare țară, oraș sau parohie. Astfel, este, de pilda, "Nepsis Italia" - pentru Adunarea Tinerilor din Episcopia Italiei -, "Nepsis UK" - pentru adunarea tinerilor din tara Marea Britanie -, "Nepsis Bruxelles" - pentru gruparea tinerilor din zona Bruxelles (Belgia) - sau Nepsis Spania și Portugalia.


GRUPUL DE TINERI NEPSIS TOLEDO

Grupul NEPSIS TOLEDO s-a înființat în parohia Acoperământul Maicii Domnului din Toledo, pe data de 21 decembrie 2014, când a avut loc prima întâlnire a tinerilor din parohie sub egida Nepsis. Deși se organizaseră anterior numeroase activități de acest gen cu copiii și tinerii parohiei, se simțea nevoia constituirii unui grup format numai din adolescenți și tineri cu vârte cuprinse între 14 și 25 de ani, care să se întâlnească, să discute probleme specifice vârstei, să desfășoare activități destinate doar lor și propuse de ei înșiși. Astfel, în urma întâlnirilor organizate de părintele protosinghel Siluan Șandor, consilier și coordonator general al Departamentului de Tineret din cadrul Epsicopiei Spaniei și Portugaliei, coordonatorii Nepsis din fiecare parohie au fost pregătiți și familiarizați cu specificul activităților de acest gen.


PRIMA ÎNTÂLNIRE A TINERILOR NEPSIS
-21 decembrie 2014, ora 18.00-

În urma primei întâlniri organizate de preotul paroh, Florin Voinea, Coordonator al activităților de Tineret din provincia Castilla La- Mancha,  împreună cu cei doi coordonatori din parohie, Marilena Grădinaru și Dumitru Tanga, s-au realizat următoarele:
·     S-a format un grup de tineri în cadrul parohiei Acoperământul Maicii Domnului din Toledo, urmând să fie adăgați pe parcurs și alți membri
·     S-au desfășurat activități cu caracter ludic(jocuri de spargere a gheții) menite să contribuie la socializarea noilor membri și la cunoașterea reciprocă a acestora
·       Tinerii au propus o listă de activități cu caracter educativ, cultural, recreativ sau filantropic pentru viitoarele întălniri ale grupului
·       S-au stabilit de comun acord o serie de norme pentru buna funcționare a grupului
·       S-a vizionat filmul intitulat Pay It Forward, având ca mesaj principal faptul că, o faptă bună nu trebuie să rămână fără ecou, însă important este nu doar să răsplătești binele, ci să faci la rândul tău un alt bine, altcuiva, astfel încât să se formeze o rețea nevăzută a faptelor bune. Filmul este educativ și impactant prin mesajul său și oferă posibilitatea unor discuții interesante pe marginea acestuia
·    S-a stabilit data următoarei întâlniri și a temei sau tipului de activitate viitoare, în funcție de preferințele participanților, 25 ianuarie, ora 18.00
·        S-a realizat un grup whatsapp Nepsis Toledo
·       S-a desemnat unul din tinerii participanți pentr a realiza o bază de date a tuturor membrilor noului grup format.


MEMBRII GRUPULUI NEPSIS TOLEDO

Din grupul Nepsis al parohiei Toledo fac parte următorii tineri:
Coordonatori:
 Marilena Grădinaru
 Dumitru Tanga

Membri:

A DOUA ÎNTÂLNIRE A TINERILOR NEPSIS
-25 ianuarie 2015, ora 18.00-

La această întâlnire, tinerii împreună cu preotul paroh, doamna preoteasă și cei doi coordonatori au realizat următoarele activități:
·       S-au desfășurat jocuri de cunoaștere și spargere a gheții, menite să contribuie la socializarea noilor membri și la o mai bună cunoaștere a acestora
·       S-a completat lista de activități cu caracter educativ, cultural, recreativ sau filantropic începută în cadrul primei întâlniri
·       S-a vizionat un documentar intitulat Super Size Me, având ca scop prezentarea pericolului generat de alimentele fast food și de firmele tip Mac Donald sau Burger King. Activitatea a constituit un semnal de alarmă pentru cei care obișnuiesc sa consume astfel de alimente
·       S-a stabilit data și tema următarei activități, și anume Treptele prieteniei, pe data de 8 februarie, ora 18.00, având ca invitat pe parintele Siluan Șandor, coordonator general al activităților de tineret din Episcopia Spaniei și Portugaliei
·       La final, tinerii au servit o gustare pregătită de doamnele din Comitetul Parohial, care s-au oferit sa asigure o agapa pentru tineri, în urma fiecărei activități de acest gen organizate în parohie

ACTIVITĂȚI NEPSIS
-FEBRUARIE 2015-

·       Duminică, 8 februarie, ora. 18.00- jocuri de expresie și de cunoaștere, atelier de discuții cu tinerii, având ca invitat special pe parintele Siluan Șandor, coordonator general al Departamentului de Tineret din cadrul Episcopiei Spaniei și Portugaliei. Teama activității: Treptele prieteniei. Principalele subiecte de dezbatere au fost: etapele prieteniei, de la amiciție la prietenie și, mai apoi, la iubire; relațiile trupești între tineri înainte de căsătorie, etc... Atelierul a îmbrăcat forma unei discuții libere problematizante, cu intervenția și participarea tinerilor prezenți.
·      Duminică, 22 februarie, ora 18.00- atelier de mărțișoare dedicat zilei de 1 Martie. Invitați: două doamne din parohie,  având rolul de îndrumătoare ale activității. S-au realizat mărțișoare din lut colorat și hârtie răsucită utilizând tehnica quilling. La final, s-a servit pizza, intr-o atmosferă caldă și relaxantă. Mărțișoarele realizate au fost expuse în biserică, pe data de 1 Martie și vândute credincioșilor. Banii obținuți vor fi utilizați pentru a susține viitoarea deplasare a grupului Nepsis, programată după Învierea Domnului.
·       S-au inițiat două campanii, de către parohie și frăția Nepsis Toledo: O carte pentru fiecare(pentru alcătuirea unei biblioteci de carte românească) și Să îmbrăcăm un copil(colectă de haine noi, jucării și dulciuri pentru copiii nevoiași dintr-o parohie din județul Brăila).

ACTIVITĂȚI NEPSIS
-MARTIE 2015-

·       28 martie, ora 18.00- în biserica parohială, a avut loc atelierul de discuții coordonat de părintele paroh, Florin Voinea, având ca temă Drogurile și efectele acestora. Atelierul a debutat cu prezentarea PPT realizată de părintele, în care s-a explicat ce este dependența, cauzele acesteia, efectele vizibile și cele mai puțin văzute, dar tot atât de grave. Tinerii Nepsis au participat la ateliere de discuții ulterioare pe această temă și au pregătit jocuri de rol, pe tema dependenței de droguri sau de alcool. Tot acum, s-a ales logoul Nepsis Toledo, care va fi imprimat pe tricourile membrilor grupului, cu efortul deosebit și implicarea Marilenei Grădinaru, coordonator Nepsis Toledo. S-a stabilit următoarea întâlnire pe 26 aprilie, care va fi o ieșire în aer liber în zona istorică a orașului Toledo, denumită Casco Antiguo.
·       4 aprilie, ora 18.00- a avut loc întâlnirea cu tinerii pentru a repeta Prohodul Domnului, coordonată de părintele paroh, Florin Voinea.
·   10 aprilie, ora 19.00- tinerii Nepsis din parohie, împreună cu ceilalți tineri și credincioși, au participat la Prohodul Domnului nostru Iisus Hristos. Momentul a fost deosebit de emoționant, atat pentru ei cât și pentru toți cei prezenți.


ACTIVITĂȚI NEPSIS
-APRILIE 2015-

·      4 aprilie 2015, ora 18.00- tinerii grupului NEPSIS s-au întâlnit la biserica parohială pentru a repeta cântările Prohodului Domnului. Activitatea a fost coordonată de părintele paroh.
·    10 aprilie 2015, ora 19.00- participarea la Prohodul Domnului, alături de ceilalți credincioși ai parohiei.
·    11 aprilie 2015, ora 23.30- 4.00- participarea activă la bunul mers al Slujbei Învierii Domnului. Tinerii au avut îndatoriri concrete pentru a asigura, alături de membrii Consiliului Parohial, buna desfășurare a evenimentului.
· 24- 25 aprilie 2015- participarea la Congresul Nepsis Spania, care a avut loc în Pamplona. Participanți: Dumitru Tanga, Marcel Todea și prezbitera Alina Diana Voinea.
·    26 aprilie 2015, ora 18.00- activitate cu caracter recreativ, concretizată într-o ieșire în aer liber, pentru a vizita orașul Toledo. La finalul activității, tinerii au luat o mică gustare într-un restaurant de tip fast-food din Toledo.Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu