Școala Parohială "Sf. Stelian- ocrotitorul copiilor"

Minunea savârșită cu Acoperamântul Maicii Domnului în Biserica din VlaherneAcest praznic a început a se sarbatori pentru o pricina ca aceasta: în zilele împaratului Leon cel întelept în Constantinopol, spre o duminica, facându-se priveghere de toata noaptea în sfânta biserica Vlaherna a Preasfintei Nascatoarei de Dumnezeu, în întâia zi a lunii octombrie, si multimea poporului stând înainte, ca la patru ceasuri de noapte fiind, Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos si-a ridicat ochii în sus împreuna cu ucenicul sau, Fericitul Epifanie, si au vazut pe Maica Domnului intrând prin ușile bisericii, insoțită de către Sfantul Ioan Botezatorul si Sfântul Ioan Teologul, împreună cu cetele ingerești. Maica Domnului s-a oprit sub policandrul central al bisericii, a îngenunchiat și a inceput a se ruga cu lacrimi. Apoi a intrat in Sfântul Altar și s-a rugat din nou. Apoi și-a scos Cinstitul Acoperământ (pânză cu care iși acoperea capul) și l-a întins peste credinciosii din Biserica Vlaherne, in timp ce se inalta de la ei. Acest eveniment este cinstit la 1 octombrie.Iar cele cu umilinta graiuri ale rugaciunii ei catre iubitul sau fiu, si Dumnezeul nostru Iisus Hristos, acestea s-au auzit: "Împarate ceresc, primeste pe tot omul cel ce Te slăveste pe Tine, si cheamă în tot locul preasfânt numele Tau; si unde se face pomenirea numelui meu, acel loc îl sfintește, si preamăreste pe cei ce Te preamăresc pe Tine, si pe cei ce cu dragoste ma cinstesc pe mine, Maica Ta. Primeste-le toate rugaciunile si făgăduintele și-i izbăveste din toate nevoile si răutatile".     
Stiind si noi pe solitoarea si acoperitoarea noastra, sa năzuim catre dânsa cu umilință strigând: "Acoperă-ne pe noi cu acoperamântul tau, Preasfânta Fecioara, în ziua rautatilor noastre; acopera-ne în toate zilele noastre, iar mai ales în ziua cea rea când sufletul de trup se va desparti, de fata sa ne stai întru ajutor, si sa ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din vazduh, cele de sub cer, si în ziua înfricosatoarei judecati, sa ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperamântului tau".

Un comentariu:

  1. La care leon va referiti tataie , la ala care a adus pe unguri in panonia pentru a linisti pe vahii din Dacia Panonica ce nu se supuneau imperiului ?

    RăspundețiȘtergere