Școala Parohială "Sf. Stelian- ocrotitorul copiilor"

miercuri, 21 septembrie 2011

Ce te va salva la Judecata de apoi - Sf.Teofan Zavoratul

Fiecare suflet în parte primește felurite daruri de la Bunul Dumnezeu și este foarte important ce facem cu ele, cât conștientizăm ce să facem cu ele și cum să le punem în valoare pentru a dobândi Harul Duhului Sfânt. Despre acestă agoniseală ne vestește Sfântul Teofan zăvorâtul:
Pilda talanților ne face să cugetăm că viața este vreme de negoț. Asta înseamnă că trebuie să ne grăbim a folosi această vreme, așa cum în neguțătorie fiecare se grăbește să scoată câștig. De aduce careva numai opinci sau coajă de tei pentru opinci, nici acela nu stă cu mâinile în sân, ci își pune întreaga istețime la bătaie pentru a atrage cumpărătorii, ca să își vândă marfa și apoi să cumpere cele ce-i sunt de trebuință. Dintre cei care au primit viață de la Domnul nu e nici unul care să poată spune: „Eu n-am primit nici măcar un talant”; oricine are ceva talanți, nu numai unul: înseamnă că fiecare are cu ce face negoț și dobândi câștig.

Nu te uita în stânga și în dreapta și nu ține socoteala celorlalți, ci ia frumușel seama la tine însuți și vezi cât  mai în amănunt ce capital ai și ce poți dobândi cu el, iar apoi lucrează fără lenevire potrivit planului pe care ți l-ai făcut.

La judecată nu vei fi întrebat de ce n-ai câștigat zece talanți, când ai avut doar unul singur și nici măcar de ce cu talantul tău ai dobândit un singur talant, ci vor spune: ce ai dobândit un talant, o jumătate de talant sau o zecime ?
Și răsplata nu va fi pentru ce ai primit, ci pentru ce ai agonisit. Cu nimic nu te vei putea apăra, nici cu rangul, nici cu sărăcia, nici cu lipsa de școală. Dacă acestea nu ți s-au dat, nu te vor întreba de ele. Dacă ai avut mîini și picioare vor întreba: „Ce-ai câștigat cu ele ? Ai avut limbă, ce-ai câștigat cu ea?”
Așa se îndreaptă la judecata lui Dumnezeu nepotrivirile de stare lumească.

Sf. Teofan Zăvorâtul -
Tâlcuiri din Sfânta Scriptură pentru fiecare zi din an (Editura Sophia, Buc. 1999, colecția Părinți Ruși) (II Cor.6, 1-10; Mt. 25, 14-30

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu